Да се почувствате у дома си е усещане, при което вашият специфичен стил и начин на живот са в пълна хармония със заобикалящата ви среда. Когато тя не отговаря на вашите нужди и ви е трудно да се адаптирате към нея, тогава единственият начин да я промените според собствените си изисквания е да направите ремонт.

Причините, които могат да нарушат хармонията във вашия дом, са различни. От една страна животът става все по-динамичен, а работният процес ставна неделима част от функциите на дома. От друга страна под един и същи покрив живеят няколко поколения, а каквото и да правите, не можете да откъснете детето от компютъра.

Всеки един от тези проблеми има свое решение. За да постигнете максимално добри резултати и дизайн, който да ви вдъхновява е добре първо да се посъветвате със специалист. Всеки опитен интериорен дизайнер може да ви предложи  най-подходящият подход за справяне със специфичните проблеми на вашето жилище, офис или търговско пространство.

Често срещани проблеми, които могат да бъдат решени с промяна на интериора

За да съжителстват в един дом няколко обитатели е наложително да се разпределят помещенията по такъв начин, че да се даде възможност на всички членове на домакинството да използват пълноценно жилището. С обособяването на специфично място за игра в детската стая можете да дадете възможност на вашето дете да открие множество забавления, които не са свързани с компютъра.

През последните години домовете на хората придобиха нова функция – тази на офис. В битието навлезе свободно нова терминология: „хоум офис“, която съчетава и дом, и работа в едно. В днешно време почти всяка работа може да се върши и от вкъщи. Това придава на хоум офиса сериозен потенциал за развитие в бъдеще. Но как да осигурим едно приятно, уютно и спокойно място за нашите работни дейности?

Решенията на тези, а и още много проблеми от ежедневието се крият в правилно проектирания интериор. В някои случи пространството позволява лесно и бързо да се направят промени. Условията за това не винаги има. Тогава се налага преустройство и ремонт, за да се организират по нов начин отделните функционални зони и да се обособи специален работен кът.

Интериорният дизайнер ще работи с вас, за да ви помогне да се сдобиете с жилището, от което се нуждаете, за да можете да живеете в хармония с вашите нужди и предпочитания.

Ето и как се случва това стъпка по стъпка.

Постигане на мечтите в 5 стъпки с интериорен дизайн

Интериорният дизайн има своите правила и различни етапи, с които да подпомага и улеснява пътя на клиента към реализирането на мечтания дом.

Какво е необходимо да направим, за да сбъднем мечтите си? Какви цели да си поставим и през какви етапи преминава решението? Как да се справим с ремонта, ако нямаме опит в това?

Първата и най-важна стъпка във всеки един проект за вътрешен дизайн е надлежното проучване. Фокусът на това проучване е не само върху вашите нужди и предпочитания, но и върху това, дали жилището ви е пригодно да отговори на тях. В част от случаите се налага да се правят сериозни промени. При преустройства, отнасящи се до промяна на конструктивни елементи е необходимо да се направят предварителни консултации със специалисти .

Втората стъпка от проектирането на мечтания дом е функционалното разпределение. Тук следва да се огледат възможностите, да се изготвят насоки и да се направят промени, ако е необходимо. Определят се функционалните зони и разпределението на отделните групи мебели. Този втори етап включва техническа част. Ще ви бъдат представени няколко варианта на разпределение. Вие сами ще изберете кой вариант ще е най-подходящ за вас.

Следващият етап е изготвянето на идеен проект и представянето на триизмерни визуализации. По този начин интериорният дизайнер ви показва нагледно как би изглеждал за вас мечтания дом и какво можете да очаквате.

Четвъртият етап е изготвянето на работен проект, който включва и ремонтно-строителните дейности. Тук влизат различни технически чертежи (електро инсталация, осветление, ВиК, конструкции от гипсокартон, настилки, мебели и други детайли).

Петият етап е изготвяне на оферти, които включват списък и варианти на материалите, които ще бъдат използвани.

Сега може спокойно да се пристъпи към действие

Вие можете да решите дали да работите с предложения от дизайнера екип на фирма изпълнител, или самите вие да изберете екип. Ако решите вие самите да изберете екип, имайте едно наум. Всички промени по проекта, в процеса на ремонтно-строителните работи трябва да се съгласуват с проектанта. В общия случай, майсторите, които ще се заемат с ремонта ви, са специалисти в своята собствена сфера. Приемането на предложения за промени без знанието на проектанта може да измени целостта на първоначално проектираната визия и да наруши хармонията в помещенията. Тази последна стъпка по организиране на ремонтно-строителните работи, доставките на материали и контрол на изпълнението, влизат в задълженията на дизайнера, само ако предварително са договорени.

Всичко това се случва по предварително изготвен план с поставени цели, срокове за изпълнение и бюджет.

Изготвянето на офертата зависи не само от сложността на проекта, но и от разполагаемия бюджет. За да се даде подходящо предложение е нужно да се установят параметрите, в които трябва да се вмести проекта. На тази основа се съставят и посочват оптималните възможности. Максимата „евтиното винаги излиза по-скъпо“ важи с пълна сила и при интериорния дизайн. И все пак, що се отнася до такава дълготрайна инвестиция, каквато е инвестицията в недвижимо имущество, компромиси с качеството не бива да се правят.

Датчаните имат своя дума за уют, която те наричат „хюга“. За тях това е цяла философия. Те смятат, че именно заобикалящата ни среда определя качеството на живот и допринася за личното щастие. Неслучайно скандинавските страни са номер едно щом стане дума за интериорен дизайн. Терминът „скандинавски стил“ е широко разпространен и ясно се откроява в съзнанието на клиентите. Той се характеризира с компактност, функционалност, семпъл дизайн, но също така и с отличителните за него естествени материали.

В последно време интересът на хората е насочен към завръщане близо до природата. Природните мотиви освежават помещенията и внасят хармония. Те допринасят за изграждането на уникален и естетически издържан стил във всеки интериор. Мебелите са вдъхновени от естествената красота на дивата природа и нейните причудливи форми.

Обърнете внимание на детайлите и сигурността

За да се осигури дълготрайност на промените внесени от интериорния дизайнер и за да се предотвратят бъдещи проблеми е наложително да се обърне внимание преди всичко на сигурността на дома. Когато реновирате стара сграда често се налага да се подменят старите ВиК и електрически инсталации, да се ремонтира покривът, да се подменят настилките и стенните покрития. Това ще ви даде сигурност, че усилията и ресурсите, които сте вложили в дома си не са били напразни.

Интериорният дизайнер улеснява неимоверно много намирането на правилният подход за постигане на дълготрайна хармония в дома ви. Според различните ви нужди той може да бъде творец и проектант. Може да спомогне за довеждане на ремонта до успешен завършек. Ще е ви сътрудничи при всеки възникнал проблем с решения гарантиращи вашето удовлетворение. Във всеки един от етапите на работата той ще ви изслуша, ще ви помогне да формулирате вашите нужди и желания. Той ще ви даде идеи и предложения, за да ви помогне да вземете трудните решения.  В същото време свободата на избор ще остави на вас.

Scroll to Top